Zijn er speciale eisen voor een VOG?

vog aanvragen

Wil je een vog aanvragen omdat je deze nodig hebt dan zijn er wel een aantal eisen waaraan je moet voldoen. Er zit verschil in bij het aanvragen bij de gemeente, of een online aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag. Voor het aanvragen online heb je een aantal dingen nodig, een e mailadres, een DigiD toegang, en je moet ingeschreven staan in de gemeente waar je de aanvraag wilt doen. De betaling kun je eenvoudig doen online met bijvoorbeeld Ideal. 

vog aanvragen

Voldoe je niet aan de eisen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je niet kunt voldoen aan de eisen die er worden gesteld voor een vog aanvragen. Wanneer je ouder bent dan 80 jaar of je woont in het buitenland kun je direct bij de dienst Justis een verklaring aanvragen. Je vult dan het formulier volledig in en verstuurt dit met een kopie van je identiteitsbewijs naar Justis toe. Het verschuldigde bedrag moet je uiteraard ook nog overmaken, is de betaling ontvangen dan wordt de aanvraag in behandeling genomen.

vog aanvragen

Werkgever bepaalt hoe er gescreend moet worden

Wil je als werkgever een vog aanvragen voor een van je toekomstige medewerkers, dan bepaal je als werkgever welk screeningsprofiel moet worden gebruikt. Naar aanleiding van deze screening, bepaald Justis of er belemmeringen zijn om de functie uit te kunnen voeren. Voor sommige beroepen zijn er specifieke profielen om te screenen, het onderwijs of buitengewoon opsporingsambtenaar zijn twee van deze voorbeelden. Ook chauffeurs van een taxi of een bus moeten een VOG kunnen overleggen voordat zij aangesteld worden.